1. Bladderende muurverf.
het bladderen van muurverf heeft als oorzaak dat de ondergrond niet hecht, meestal komt dit doordat er een witkalk (veegvast) onder is gebruikt.
Men kan dit controleren door met een natte doek langs het te verven oppervlak te gaan, geeft het wit af heeft men zonder meer met witkalk te maken .Vervelender wordt het wanneer het niet afgeeft dan is er of eerder een witkalk gebruikt en zit er een dunne laag latex op die niet afgeeft maar weinig hechting heeft, een andere mogelijkheid is dat er een zeer goedkope z.g.n. aanbieding latex op heeft gezeten die een mix is van witkalk en een beetje latex waardoor deze verkocht wordt als latex en weliswaar niet direct afgeeft maar zeer slecht of geheel niet hecht.
Oplossing: heeft u te maken met witkalk: oppervlak goed reinigen met water, alle witkalk afwassen en daarna een hechtmiddel opbrengen bijv. VARIFIX– HECHTVOORSTRIJK. Heeft men te maken met een laag die niet afgeeft maar wel loslaat dan moet men de oude laag geheel afsteken met een plamuurmes,
dan schuren en weer een hecht primer opzetten. Hierna kan men de latex opbrengen. (sorry wij kunnen het niet leuker maken)
2. Haren in de verf.
2 mogelijkheden: u moet voortaan uw haar in de badkamer kammen, of de haren van uw kwast laten los. Wij gaan maar uit van het laatste, in elke nieuwe kwast kunnen losse haren zitten, als u voor het verven de kwast even over een droog schuurpapiertje haalt komen de losse haartjes er wel uit. Anders wordt het als het om een slechte kwast gaat, weggooien en een goede kopen. Richtlijn voor een goede kwast: als er meer dan 10 losse haren tijdens het verven uitkomen is het een slechte kwast.
3. De verf dekt niet:
Er zijn helaas enkele kleuren, vooral de primaire, die minder goed dekken dan de fabrikant zou willen, dit heeft te maken met de strenge milieu eisen.
Een gele kleur bijvoorbeeld werd vroeger met chromaatgeel gemaakt en had een prima dekkend vermogen, deze stof mag niet meer gebruikt worden in verf en is vervangen door hansageel een kleurstof die minder dekkend vermogen heeft, een grondlak in kleur biedt veelal hulp, vraag in onze winkel advies.
4. De verf geeft allemaal zakkers.
Zakkers worden veroorzaakt door een te dikke laag verf, of een te dunne verf.. Als u de verf te veel verdund heeft, zult u de verf in enkele zeer dunne lagen op moeten brengen. Als het om deuren gaat: Deur uit de sponning halen plat neerleggen en deurkruk demonteren. Een platte kwast werkt ook zakkers in de hand, deze heeft voor lakverven geen goed strijkvermogen u gaat over de verf heen strijken en gebruikt te veel verf waardoor deze gaat verzakken.
5. Help de kleur in de bus is niet goed.
Als u een bus verf heeft gekocht met een donkere kleur dan zult u merken dat de kleur in de bus veel lichter is dan de oorspronkelijke kleur die u besteld heeft.
Donkerrood zier er zelfs uit als roze, geen nood een kleur is pas op de juiste kleur als hij helemaal is doorgehard, voor rood kan dat wel 3 dagen zijn.
6. Mijn watergedragen verf laat los.
De nieuwe generatie watergedragen(acryl) verven laten zich uitstekend verwerken, alleen moet men heel goed schuren vooral wanneer op een oude terpentine verf geverfd wordt.
Als men dat niet doet kun je de nieuwe verf er met je nagel afkrabben en dat is eigenlijk niet de bedoeling.
7. Mijn verf gaat blazen.
Het blazen van verf gebeurt wanneer er wordt geverfd op een vochtige ondergrond bijvoorbeeld als het hout niet goed is doorgedroogd, ook kan het gebeuren dat men over een witte verf een donkere verf doet en dan ineens problemen krijgt met de verf. Dit wordt meestal veroorzaakt door de warmte van de